HEMCO zaštitna odjeća i oprema
HEMCO zaštitna odjeća i oprema

HR / EN

NEWSLETTER PRIJAVA

Registrirajte se sada i budite uvijek u korak s nama i primajte najnovije informacije o proizvodima, uslugama, savjete i trendove.

NEWSLETTER PRIJAVA

fbook  linkedin  instagram2

Održavanje

download DOWNLOAD: Pravilno održavanje odjeće

Pravilno održavanje odjeće

Upute za održavanje koji se nalaze na odjeći pruža specijalne informacije koje će Vam pomoći da Vaša odjeća uvijek bude u najboljem izdanju.

Vodič kroz simbole za pravilno održavanje odjeće

Ovaj vodič objašnjava simbole pranja i održavanja odjeće koji se nalaze na odjevnim predmetima kako biste znali kako ispravno prati, sušiti, peglati ili izbjeljivati proizvode bez da umanjite kvalitetu proizvoda.

 

Pranje

     Simbol

     Opis

 image001 Normalni postupak pranja na 30°C: Normalni postupak, najviša temperatura pranja odjeće 30°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image003 Blagi postupak pranja na 30°C: Blagi postupak, najviša temperatura pranja odjeće 30°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image005 Vrlo blagi postupak pranja na 30°C: Vrlo blagi postupak, najviša temperatura pranja odjeće 30°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image007 Normalni postupak pranja na 40°C: Normalni postupak, najviša temperatura pranja odjeće 40°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image009 Blagi postupak pranja na 40°C: Blagi postupak, najviša temperatura pranja odjeće 40°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image011 Vrlo blagi postupak pranja na 40°C: Vrlo blagi postupak, najviša temperatura pranja odjeće 40°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image013 Normalni postupak pranja na 50°C: Normalni postupak, najviša temperatura pranja odjeće 50°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image015 Blagi postupak pranja na 50°C: Blagi postupak, najviša temperatura pranja odjeće 50°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image017 Normalni postupak pranja na 60°C: Normalni postupak, najviša temperatura pranja odjeće 60°C. Odabrati odgovarajući program pranja.

image018
Blagi postupak pranja na 60°C: Blagi postupak, najviša temperatura pranja odjeće 60°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image020 Normalni postupak pranja na 70°C: Normalni postupak, najviša temperatura pranja odjeće 70°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
 image019 Normalni postupak pranja na 95°C: Normalni postupak, najviša temperatura pranja odjeće 95°C. Odabrati odgovarajući program pranja.
image021  Ručno pranje: Prati ručno na temperaturi vode između 30°C i maksimalno 40°C, ovisno o odjevnom predmetu. Najprije deterdžent otopiti u mnogo vode. Ostaviti odjeću da pliva u otopini i pažljivo miješati. Ne trljati ili cijediti. Zatim odjeću dobro isprati, pažljivo istisnuti višak vode i dovesti u prvobitni oblik.
image022  Zabranjeno pranje: Odjevni predmeti s ovom oznakom ne smiju se prati. Možda se ne smiju tretirati vodom ili se zbog svoje veličine ne mogu prati u standardnoj perilici rublja.

 

Kemijsko čišćenje

     Simbol

     Opis

 image002 Profesionalno kemijsko čišćenje u tetrakloretanu i svim otapalima navedenim za simbol F: Normalan postupak čišćenja bez ograničenja.
 image004 Profesionalno kemijsko čišćenje u tetrakloretanu i svim otapalima navedenim za simbol F: Blagi postupak čišćenja.
 image006 Profesionalno kemijsko čišćenje ugljikovodicima: Normalan postupak čišćenja. Ne smiju se upotrebljavati uobičajeni odstranjivači mrlja na bazi otapala. Temperature destilacije između 150 °C i 210 °C, točke plamišta između 38 °C i 70 °C
 image008 Profesionalno kemijsko čišćenje ugljikovodicima: Blagi postupak čišćenja. Temperature destilacije između 150 °C i 210 °C, točke plamišta između 38 °C i 70 °C
 image010 Profesionalno čišćenje vodom normalnim postupkom: Normalan postupak čišćenja vodom.
 image012 Profesionalno čišćenje vodom blagim postupkom: Oprezan postupak čišćenja vodom.
 image014 Profesionalno čišćenje vodom vrlo blagim postupkom: Vrlo oprezan postupak čišćenja vodom.
 image016 Kemijsko čišćenje zabranjeno: Profesionalno kemijsko čišćenje nije dopušteno. Ne koristiti odstranjivače mrlja koji sadrže otapala.

 

Sušenje
     Simbol      Opis
image027 Može se sušiti u sušilici: Odjevni predmeti koji se smiju sušiti u sušilici.
 image029 Sušenje u sušilici na normalnim postavkama: Pripaziti prilikom sušenja u sušilici. Odabrati lagani postupak sa smanjenim termičkim djelovanjem, kraće trajanje tretmana, najviša temperatura 60°C.
 image031 Sušenje u sušilici na visokim postavkama: Moguće je sušiti u sušilici bez ograničenja ako kapacitet punjenja nije premašen. Više temperature sušenja, do 80°C.
 image033 Ne sušiti u sušilici: Odjevni predmeti koji se ne smiju sušiti u sušilici.
 image035 Sušenje na konopu: Za odjevne predmete koji se ne izobličuju vertikalnim sušenjem na konopu ili za koje nije preporučljivo sušenje u sušilici.
 image036 Sušenje neocijeđeno na konopu: Za odjevne predmete koji se ne izobličuju vertikalnim sušenjem na konopu ili za koje nije preporučljivo sušenje u sušilici.
 image037 Sušenje na ravnoj podlozi: Odjevni predmeti koji se polože na ravnu podlogu i tako se suše kako bi se spriječilo bilo kakvo izobličenje odjevnih predmeta.
 image038 Sušenje neocijeđeno na ravnoj podlozi: Odjevni predmeti koji se polože na ravnu podlogu i tako se suše kako bi se spriječilo bilo kakvo izobličenje odjevnih predmeta.
 image039 Sušenje na konopu u sjeni: Za odjevne predmete koji se ne izobličuju vertikalnim sušenjem na konopu, ali koji ne bi trebali prilikom sušenja biti izloženi sunčevim zrakama.
 image040 Sušenje neocijeđeno na konopu u sjeni: Za odjevne predmete koji se ne izobličuju vertikalnim sušenjem na konopu, ali koji ne bi trebali prilikom sušenja biti izloženi sunčevim zrakama.
 image041 Sušenje na ravnoj podlozi u sjeni: Odjevni predmeti koji se polože na ravnu podlogu i tako se suše kako bi se spriječilo bilo kakvo izobličenje odjevnih predmeta, ali koji ne bi trebali prilikom sušenja biti izloženi sunčevim zrakama.
 image042 Sušenje neocijeđeno na ravnoj podlozi u sjeni: Odjevni predmeti koji se polože na ravnu podlogu i tako se suše kako bi se spriječilo bilo kakvo izobličenje odjevnih predmeta, ali koji ne bi trebali prilikom sušenja biti izloženi sunčevim zrakama.

 

 

Bijeljenje
     Simbol      Opis

image023
Dopušteno izbjeljivanje: Prazan trokut predstavlja simbol za izbjeljivanje klorom i kisikom.
image024  Dopušteno izbjeljivanje klorom: Dopušteno izbjeljivanje odjevnih predmeta sredstvima koji sadrže klor.
image025 Dopušteno izbjeljivanje samo kisikom: Dopuštena samo sredstva za izbjeljivanje na bazi kisika bez prisustva klora.
image026 Ne izbjeljivati: Odjevni predmeti koji se ne smiju izbjeljivati. Upotrebljavati deterdžente bez izbjeljivača.

 

 

Glačanje
     Simbol      Opis
 image028 Glačanje na maksimalno 110°C: Ako je potrebno, sjajne dijelove ili dijelove osjetljive na pritisak glačati preko krpe ili ih glačati okrenute naopako. Glačala na paru koristiti s oprezom, jer mogu uzrokovati nepopravljiva oštećenja.
 image030 Glačanje na maksimalno 150°C: Glačati preko umjereno vlažne krpe. Može se koristiti glačalo na paru. Ne pritiskati jako. Izbjegavati izobličenje odjeće.
 image030 Glačanje na maksimalno 200°C: Glačati dok je još vlažno, po potrebi navlažiti, sjajne dijelove ili dijelove osjetljive na pritisak glačati preko krpe ili ih glačati okrenute naopako. Može se koristiti glačalo na paru.
 image034 Ne glačati: Glačanje nije dopušteno. Prilikom glačanja može doći do nepovratnih promjena na odjeći.

 

Dodatni savjeti i napomene za pravilno održavanje odjeće

· Pravilnim održavanjem možete značajno produžiti životni vijek svoje odjeće. Odjevni predmeti traju znatno duže ako se pravilno čiste i peru.
· Kvalitetnim odabirom modela, na osnovu posebnih potreba radnog mjesta i na osnovu uvjeta u okolini, pomažemo sebi da se osjećamo ugodnije.
· Odabrati ispravnu veličinu, provjeriti praktičnom probom odjeće
· Prilikom održavanja držati se uputa na etiketi
· Robu češće prati, kako bi se izbjeglo zadržavanje mrlja, kod jakog onečišćenja radnu odjeću prati odvojeno od ostale odjeće
· Bijele i obojene dijelove, tu pripada i pepita crno-bijela, prati odvojeno od ostale odjeće
· Rajfešluse prije pranja ili kemijskog čišćenja zatvoriti
· Svi proizvodi su izrađeni od tkanina visoke kvalitete sa minimalnim skupljanjem
· Kod proizvoda od pamuka dijelove nakon pranja izvaditi, protresti i lagano izravnati šavove Pamuk ne bi trebalo sušiti pod visokom temperaturom.
· Kod proizvoda izrađenih od mješavina, bubanj ne bi trebalo pretrpati, otprilike ¾ od punog bubnja, da se spriječi gužvanje
· Odjeću koju ne koristite očistite i pospremite na suho i prozračno mjesto
· Odjeću isporučujemo s jasnom uputom za pranje u skladu s međunarodno uobičajenim sustavom simbola.